Asiatisk affärskvinna i kontorslokal

Ett samarbete som rullar på

Mitt i Halmstads hamnområde ligger Axess Logistics Sweden AB – ett bolag med en stor passion för bilar och logistik. Här tar de emot och distribuerar personbilar och lätta lastbilar åt återförsäljare över hela landet. Genom sina skräddarsydda lösningar har de blivit den marknadsledande transportören av bilar i Skandinavien.

Med över 70 000 fordon som anländer till Halmstad varje år, hanterar Axess Logistics prestigemärken som Mercedes, Porsche, Mini, Audi, Skoda, Seat, BMW och Volkswagen med stor precision och effektivitet. Och det är något de gjort väldigt länge.

"Ja, vi har arbetat med Hallands Hamnar sedan mitten av 70-talet," berättar Mats Karlsson, produktionschef på Axess Logistics. "Det är nästan 50 år av samarbete som har utvecklats och stärkts över tid. Hallands Hamnar har alltid varit en pålitlig samarbetspartner som har hjälpt oss att möta våra logistikutmaningar.” Mats fortsätter: "Vi arbetar ju med import av nya personbilar och lätta lastbilar, som mellanlandar hos oss i Halmstad för att sedan distribueras vidare över hela landet. Vårt arbete handlar om att säkerställa att varje fordon hanteras med högsta noggrannhet och effektivitet."

Mycket har hänt genom åren. 2015, när stormen Egon härjade på västkusten, ställdes Axess Logistics inför stora översvämningsproblem, en utmaning som löstes med hjälp av Hallands Hamnar. "Vattennivån steg över våra områden, vilket skapade en kritisk situation," säger Mats. "Under tiden lånade Hallands Hamnar ut ytor till oss, så att vi kunde hålla vår verksamhet i gång. För att förhindra att detta skulle hända igen, startade vi ett stort projekt med Hallands Hamnar och Halmstads kommun för att höja marknivån på 150 000 kvadratmeter med 1,5 meter.”

Flexibilitet, engagemang och en vilja att hitta de bästa lösningarna.

Mats betonar också: "Det var inte bara en fråga om att lösa ett akut problem, utan att skapa en långsiktig lösning som skulle säkerställa att vi kunde fortsätta vår verksamhet utan avbrott. Hela genomförandet speglade allt som vårt samarbete med Hallands Hamnar står för – flexibilitet, engagemang och en vilja att hitta de bästa lösningarna."

Ett välkoordinerat samarbete är avgörande för smidiga processer. När fartygen anländer till Halmstad är det Hallands Hamnars personal som lossar fordonen och parkerar dem på Axess Logistics område. "Det är ett väl inarbetat system med tydliga gränser för vem som gör vad," förklarar Mats. "Det är först när fordonen står parkerade på vårt område som vårt ansvar tar vid. Arbetsfördelningen är tydlig och har förfinats genom åren, vilket har lett till en mycket effektiv process." Han fortsätter: "När ett fartyg anländer med mellan 800 och 1300 fordon, eller i vissa fall upp till 3000 fordon, måste allt flyta på smidigt. Hallands Hamnar klarar av att lossa ett fartyg med 800 bilar på en dag. Det är imponerande och kräver noggrant teamwork där alla vet sina roller och arbetsuppgifter."

Mats Karlsson ser ljust på framtiden för samarbetet med Hallands Hamnar. "Beroende på våra kunders behov har vi flera spännande projekt på gång. Idag har vi cirka 200 000 kvadratmeter som ibland är helt fyllda med bilar. För att optimera utrymmet ytterligare skulle ett potentiellt framtida projekt vara att bygga ett parkeringshus," säger Mats.

Han betonar potentialen i att fortsätta utveckla partnerskapet med Hallands Hamnar. "Vi ser stor möjlighet att förbättra och effektivisera våra processer. Ett parkeringshus är bara en av många idéer för att maximera användningen av våra ytor och hantera ännu större volymer i framtiden," tillägger Mats.

"Kunderna uppskattar den effektivitet och pålitlighet som Hallands Hamnar erbjuder," säger Mats Karlsson. "Vår affärsmodell innebär att kunderna köper tjänsten att lossa bilarna direkt av Hallands Hamnar. De uppskattar den sömlösa integrationen mellan våra verksamheter, vilket gör hela logistikkedjan mer effektiv och tillförlitlig."

Axess Logistics och Hallands Hamnar har byggt ett starkt partnerskap som är redo för framtiden. Deras gemensamma arbete rullar på och säkerställer att varje bil som passerar genom Halmstad hamn snabbt och smidigt når sin destination.

Senast uppdaterad:

Dela: