Ung man klädd i kavaj leendes

Raka vägen från sågverket till hamnen

I hjärtat av Norra Sverige, där de senvuxna skogarna sträcker sig mot himlen, finner vi Norra Timber, ett företag som förädlar detta gröna guld och levererar det över hela världen. I ryggen har de sina ägare, de 27 000 medlemmarna i skogsägarföreningen Norra Skog, som sedan många generationer brukar markerna i Norrland på ett långsiktigt och hållbart sätt. Med starka rötter i de norrländska skogarna och ett nära samarbete med Hallands Hamnar i Varberg, skapar Norra Timber en hållbar bro mellan lokal produktion och global marknad.

När man talar om svensk skogsindustri är det omöjligt att inte nämna de rika, norrländska skogarna. Där, bland tjocka stammar och tystnad, växer virket som är eftertraktat över hela världen för sin kvalitet och hållbarhet. Norra Timber, starkt förankrad i denna tradition, har blivit en bro mellan den lokala produktionen och den globala marknaden. Men ingen bro är starkare än dess stödpelare, och för Norra Timber är en sådan stödpelare Hallands Hamnar i Varberg. "Som hamn i Sverige står Varberg ut, inte bara för att de är experter på skogsprodukter och trävaror utan också för deras kapacitet att hantera stora bulkflöden. För oss är det viktigt, särskilt eftersom vi siktar på marknader som Nordirland, där direktlinjen från Varberg ger oss en oslagbar effektivitet”, säger Daniel Färdeman, Sales Manager på Norra Timber.

När ett samarbete är bra blir det bra. Och att ständigt söka förbättringar är nyckeln till framgång.

Samarbetet med Hallands Hamnar har sträckt sig över mer än ett decennium, under vilken en framgångsrik och stark samverkan har byggts upp, präglad av ömsesidig förståelse. "Det handlar om mer än bara logistik," förklarar Färdeman. "Vi diskuterar kontinuerligt om hur vi kan förbättra och effektivisera våra processer. Vare sig det gäller tåglösningarna, de hyvlade varorna eller hanteringen i hamnen, är målet alltid att hitta sätt att göra saker bättre, för både oss och miljön."

Ett konkret exempel på detta samarbete är tågtransporten av trävaror från sågverket i Hissmofors. Med en väloljad process lastas 10 - 15 vagnar vid sågverket, för att sedan köras direkt till Varberg och rätt in i hamnen. Där de får vänta på att nästa fartyg anländer – en process som är både effektiv och miljövänlig.

”Att sömlöst kunna köra direkt från sågverket till hamnen i Varberg är en riktigt smidig lösning”, säger Färdeman. ”När ett samarbete är bra blir det bra. Och att ständigt söka förbättringar är nyckeln till framgång." avslutar han. Denna vilja att utvecklas och förbättras har gjort samarbetet mellan Norra Timber och Hallands Hamnar framgångsrikt. Det är en resa som inte bara främjar svensk export utan också visar vägen mot en mer hållbar global handel.

Senast uppdaterad:

Dela: